•• VYUŽITE ZVYŠKY chleba a pečiva I. - POLIEVKY ••
Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Môžete ich napríklad zjesť neskôr, využiť pri ďalšom varení či dať zamraziť. Z ovocia, ktoré začína mäknúť, môžete urobiť ovocný nápoj alebo koláč. Menej čerstvú zeleninu môžete zas využiť do polievok. Rovnako sa dá rôznym spôsobom využiť aj starší chlieb a pečivo. Ponúkame niekoľko zaujímavých receptov:
POLIEVKY
1. Hrachový krém s chlebom
Suroviny:
Postup: Zo suchého hrášku pripravíme hustú polievku krémovej konzistencie. Cibuľu nakrájame na drobnejšie kúsky a opražíme na oleji. Chlieb nakrájame na drobné kocky a takisto opražíme na oleji. Opraženú cibuľu s chlebom zmiešame a podľa chuti pridávame na hrachový krém.
2. Cibuľová polievka s vínom
Suroviny:
Postup: Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a do ružova opražíme na oleji. Posypeme ju hladkou múkou a dobre zamiešame. Za stáleho miešania dolejeme vodu s vínom a krátko povaríme. Pšeničný chlieb nakrájame na tenké celé krajce (môžeme použiť aj vodový suchár) a na sucho mierne opražíme – vysušíme. Tvrdý syr nakrájame na dlhšie hranolčeky. Do hlbšieho hrnca postupne poukladáme vrstvy suchého chleba a kúsky syra a ukončíme syrom. To všetko zalejeme zmesou vody, vína, cibule a múky tak, aby zakryla aj vrchnú vrstvu syra. Hrniec potom prikryjeme a polievku varíme asi 20 až 30 minút na slabom ohni v mierne vyhriatej rúre. Polievka má byť hustá.
3. Polievka z ražnej chlebovej kôrky s vajcami
Suroviny:
Postup: Kôrku starého ražného chleba (usušeného) polámeme na drobnejšie kúsky a spolu s cibuľou a petržlenovou vňaťou opražíme na oleji alebo masle. Zalejeme vodou, osolíme a krátko povaríme. Za stáleho miešania pridáme celý obsah vajíčok a dochutíme čiernym korením.