logo

•• VYUŽITE ZVYŠKY chleba a pečiva I. - POLIEVKY •• 

Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Môžete ich napríklad zjesť neskôr, využiť pri ďalšom varení či dať zamraziť. Z ovocia, ktoré začína mäknúť, môžete urobiť ovocný nápoj alebo koláč. Menej čerstvú zeleninu môžete zas využiť do polievok. Rovnako sa dá rôznym spôsobom využiť aj starší chlieb a pečivo. Ponúkame niekoľko zaujímavých receptov:

POLIEVKY
1. Hrachový krém s chlebom

Suroviny:

  • 0,2 kg chleba
  • 2 l hrachovej polievky
  • 2 menšie cibule
  • 2-3 lyžice oleja na praženia
  • Soľ podľa chuti

Postup: Zo suchého hrášku pripravíme hustú polievku krémovej konzistencie. Cibuľu nakrájame na drobnejšie kúsky a opražíme na oleji. Chlieb nakrájame na drobné kocky a takisto opražíme na oleji. Opraženú cibuľu s chlebom zmiešame a podľa chuti pridávame na hrachový krém.

2. Cibuľová polievka s vínom

Suroviny:

  • 0,2 kg pšeničného chleba
  • 0,2 kg tvrdého syra
  • 0,4 l bieleho vína
  • 1 l vody
  • 4 stredne veľké cibule
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ a koreniny podľa chuti

Postup: Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a do ružova opražíme na oleji. Posypeme ju hladkou múkou a dobre zamiešame. Za stáleho miešania dolejeme vodu s vínom a krátko povaríme. Pšeničný chlieb nakrájame na tenké celé krajce (môžeme použiť aj vodový suchár) a na sucho mierne opražíme – vysušíme. Tvrdý syr nakrájame na dlhšie hranolčeky. Do hlbšieho hrnca postupne poukladáme vrstvy suchého chleba  a kúsky syra a ukončíme syrom. To všetko zalejeme zmesou vody, vína, cibule a múky tak, aby zakryla aj vrchnú vrstvu syra. Hrniec potom prikryjeme a polievku varíme asi 20 až 30 minút na slabom ohni v mierne vyhriatej rúre. Polievka má byť hustá.

3. Polievka z ražnej chlebovej kôrky s vajcami

Suroviny:

  • 0,2 kg kôrky z ražného chleba
  • 1 l vody
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • čierne korenie, soľ a petržlenová vňať podľa chuti

Postup: Kôrku starého ražného chleba (usušeného) polámeme na drobnejšie kúsky a spolu s cibuľou a petržlenovou vňaťou opražíme na oleji alebo masle. Zalejeme vodou, osolíme a krátko povaríme. Za stáleho miešania pridáme celý obsah vajíčok a dochutíme čiernym korením.

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...